Čaj od korena maslačka iskustva

Čaj od korena maslačka – iskustva i koristi

Zdrava biljka ili nepotvrđeno lečenje?

Iz različitih online diskusija stvara se dojam da čaj od korena maslačka ima mnogo pozitivnih uticaja na poboljšanje zdravlja. Oni koji preferiraju prirodne proizvode, bilje i alternativnu medicinu često preporučuju ovaj čaj za tretiranje raznih problema, uključujući bolesti želuca, visok krvni pritisak, smanjeni apetit, pa čak i u kontekstu lečenja raka, o čemu se najčešće raspravlja.

Čaj od korena maslačka iskustva

Učesnici rasprava na forumu Svetbiljaka izražavaju divljenje dejstvu same biljke, posebno naglašavajući čaj od korena maslačka. Na istom forumu, korisnici detaljno opisuju kako pripremiti čaj i gde najčešće pronaći maslačak.

Korisnici tvrde da se najbolji rezultati postižu korišćenjem sveže isceđenog korena. Čaj se može napraviti cedjenjem listova i korena, a zatim se sok pomeša sa šoljom mleka i zasladi medom. Preporučuje se konzumiranje čaja ujutru na prazan stomak tokom tri nedelje.

Iako postoji opšte oduševljenje ovom biljkom koja se bez sumnje koristi od davnina, konkretna pozitivna iskustva u vezi sa dejstvom čaja od korena maslačka, posebno u lečenju raka, ali i drugih bolesti, gotovo da nema u diskusijama.

Korisnici foruma koji podržavaju konvencionalnu medicinu ne preporučuju lečenje kancerogenih ćelija bilo kojim čajem, pa tako ni čajem od korena maslačka. Čak ni među ljubiteljima alternativne medicine nema mnogo pozitivnih komentara u vezi sa dejstvom čaja, ali su zato opisana pozitivna iskustva gubitka viška kilograma i smanjenja celulita nakon redovne upotrebe ovog napitka, kako navode iskusne dame.

Važno je obratiti pažnju na alergijske reakcije na ovu biljku, posebno za osobe sklone alergijama, upozoravaju forumaši. Ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati dijareju, osip na koži i poremećaje u srčanom ritmu. Trudnice i dojilje bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu koristiti čaj od korena maslačka.

ČAJ OD KORENA MASLAČKA PREDNOSTI:

  • Maslačak je široko rasprostranjena biljka, a koren je lako dostupan.
  • Dostupan u prodavnicama zdrave hrane.
  • Spominje se u kontekstu lečenja raznih bolesti.
  • Lako se priprema.

ČAJ OD KORENA MASLAČKA NEDOSTACI:

  • Za pobornike konvencionalne medicine, njegov doprinos lečenju raka je diskutabilan.
  • Pojedini korisnici smatraju da nema nikakvog dejstva.
X