Virtuelna realnost u medicini – Healthcare metaverse

Teško da iko može poreći da se tehnologija ubrzano razvija i donosi promene u svim sferama života, uključujući i zdravstvenu industriju.

Jedna od najnovijih tehnoloških inovacija koja se primenjuje u zdravstvenoj industriji je Healthcare metaverse – oblik online sveta koji koristi veštačku inteligenciju (AI), proširenu i virtuelnu stvarnost (AR i VR), povezivanje i blokčejn tehnologiju.

Ova inovacija predstavlja sledeću verziju interneta i omogućava stvaranje online okruženja koja su još interaktivnija i iskustvenija od onoga što danas poznajemo.

U zdravstvenoj industriji, Healthcare metaverse se sve više primenjuje, jer se očekuje da će AI kvantno računarstvo i robotika značajno promeniti dostupnost zdravstvene nege i povećati kvalitet života pacijenata.

Ova inovacija se fokusira na konvergenciju glavnih tehnoloških trendova koji imaju potencijal da samostalno utiču na zdravstvo, a zajedno mogu stvoriti sasvim nove kanale za pružanje nege koji mogu da smanje troškove i znatno poboljšaju ishod lečenja pacijenata.

Tri ključna trenda koja se pojavljuju su teleprisustvo (omogućavanje ljudima da budu zajedno virtualno, čak i kada su fizički razdvojeni), digitalni blizanac (digitalno oponašanje stvarnih objekata, procesa i sistema) i blokčejn tehnologija (tehnologija koja omogućava sigurnu razmenu podataka).

Prema izveštaju “Zdravstvo u Healthcare metaverse” koji je objavio Market Research Future, tržište zdravstvene industrije u metaverse-u se očekuje da će rasti po stopi od 48,3% godišnje do 2030. godine, a vrednost tržišta će dostići više od 5,37 milijardi dolara.

U poslednjih nekoliko godina, tehnologije su se značajno razvile i sve se češće primenjuju u medicinskom obrazovanju, obukama i hirurškim procedurama kako bi se postigla preciznost i efikasnost. Ove komponente se takođe koriste u softverima i hardverima medicinskih uređaja i opreme kako bi se poboljšala njihova funkcionalnost.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

X